Uudenkaupungin värikkäitä puutaloja.

Uusikaupunki

Uudenkaupungin rauhalla ja rakkaudella rakennettu puukaupunki

kohde

Valpastu, puutalobongari: Uusikaupunki on ollut uusi yli 400 vuotta sitten. Monet vanhat kaupungit ovat tunnettuja vanhoista puutaloista, mutta Uudessakaupungissa on yksi maamme laajimmista ja parhaiten säilyneistä empiretyylin puukaupungeista. Toki tulipalot ovat tuhonneet ne vanhimmat talot, mutta kyllä vuoden 1855 jälkeenkin on osattu rakentaa rakkaudella. Yli 40 puutalokorttelia ja 600 puutaloa laittavat huokaamaan – olisipa kiva kurkata sisälle. 

Tähän toiveeseen vastaa Vanhat talot -tapahtuma, joka on siirretty syksyyn 2022 – merkkaa kuitenkin 3.-4.9. jo muistiin. Onneksi puutaloja voi fiilistellä ulkoapäin ja pohtia: jatkuuko pastelliteema ovea pidemmälle?

Puutaloalue ei ole aina ollut pelkkää rauhaa ja rakkautta. Alueella on tehty 300 vuotta sitten merkittävä muuvi koko Pohjolan rauhan hyväksi, kun Uudenkaupungin rauha päätti Suuren Pohjan sodan 30.8.1721. Nosta siis rauhanmerkki Rauhan juhlavuodelle, vaikka juhlallisuudet on vallitsevasta epidemiatilanteesta johtuen peruttu. Peace!