Ulkoilijoita Ruissalon luontopolulla.

Ruissalo, Turku

Ihastu Ruissalon merelliseen luontoon poluilla ja kulttuurikuntoilureiteillä

kohde

Ruissalolla on pitkät perinteet turkulaisten virkistyssaarena; jo 1500-luvulla Juhana Herttua hoveineen metsästi siellä kauriita . Kun Ruissalosta 1800-luvulla muodostui herrasväen huvilasaari, alueesta osa varattiin kaukaa viisaasti “yleiseksi käytäväksi” eli promenadiksi kaikelle kansalle. Nyt Ruissalossa suhisevat sunnuntaisin koko Turun tuulipuvut.

Ruissalo on Natura-luonnonsuojelualuetta, jolla kuljetaan luonnonrauhaa kunnioittaen. Pysy siis luontopoluilla – niitä on saarella kilometrikaupalla. Esimerkiksi Turun kaupungin kulttuurikuntoilureittejä on kaksi, Kuuvan reitti (9,5 km) ja Kansanpuiston reitti (8,7 km).  Niiden varrella on vanhojen tammien ja pähkinälehtojen lisäksi kulttuurihistoriallisia tärppejä vanhasta vesilentoasemasta Krimin sodan aikaisiin puolustuspattereihin ja Ruissalon ikonisiin pitsihuviloihin. 

Jos et etukäteen tiedä, mille reitille olet menossa, luonteva lähtöpaikka on Ruissaloinfo kasvitieteellisen puutarhan yhteydessä. Sinne pääset bussilla (linja 8), pyörällä tai sähköpotkulaudalla – toki omalla autollakin, mutta mieluummin julkisilla.

PS. Ruissalon reittien varrella ei ole vessoja tai roskiksia. Ota tämä merkkinä siitä, että jes, luonnossa ollaan!