Punaisia kalastajatorppia Maakallan saarella.

Kalajoki

Meriretki Suomen vanhimmalle itsehallintoalueelle Maakallaan on kesän kohokohta

kohde

Vaarilla oli oma saari, niin on myös maakallalaisilla. Ihan kirjaimellisesti. Tosin Perämerellä saari on kari. Maakalla ja Kallankarit ovat Suomen vanhin itsehallintoalue, jossa muutaman kymmenen karilaisen porukka ja haminamestari päättävät karin asioista. Näin on tehty vuodesta 1771 Ruotsin kuninkaan lain mukaisesti. Karikokouksissa on päätetty käräjäkivillä istuen uusista asukkaista ja karkotuksista sekä muista karin asioista.  

Karilaiset ovat siitä kivaa porukkaa, että he avaavat valtakuntansa myös vierailijoille. Tähän kutsuun kannattaa tarttua – jo pelkästään Maakallan kalastajien pyytämän savusiian takia. Sitä saa kalamajojen edustalta ahdin suosiessa itsepalvelulla kalastajien kyltin mukaan 24/7. Nappaa kultaiseksi savustettu siika voipaperin väliin ja istahda rantakivelle tai kiertele punaisten kalastajatorppien välissä. Reissun kruunaa vierailu 1700-luvulla rakennetussa komeassa puukirkossa sekä heinäkuussa 2021 avattavassa uudessa karimuseossa.

Joko kysyt kuinka sinne pääsee? Kalajoen edustalta perinnealus Ansion purjeiden siivittämänä, SeaKalajoen DMS Matildan matkassa tai Kiira-laivan kyydissä ja olet perillä.