15x Wautsi wau – ihanien yllättäjien kotimaa

Suomi muka nähty? Listasimme ylös muutamia kotimaan yllättäviä hienouksia ja erikoisuuksia, joita et välttämättä tunne – ainakaan vielä.

Jos luulit, ettei Suomi pysty enää yllättämään, haastamme sinut ajattelemaan uusiksi. Tässä poimintoja kotimaan kolkista, jotka vetävät puoleensa ainutlaatuisuudellaan. Lisää reissulistallesi ainakin luontoeksotiikkaa, reittivinkkejä, omaperäisiä museoita ja muuta ihmeellistä ihmeteltävää. 

1

Ärjänsaari: Kajaanissa sijaitseva Ärjänsaari on lumoava paratiisisaari jännittävällä historialla, johon kuuluu mm. saamelaisten riittipaikkoja sekä kainuulaisia järvirosvoja. Lähde nauttimaan rantaelämästä ja tutkimaan jääkauden muovaamia hiekkatörmiä ja muita ihmeitä. Huhutaan, että saarelle olisi haudattu vene täynnä hopeaa. Lähdetkö etsimään?

2

Imatrankoski: Kuohuva kansallisihme suoraan Imatralta. Tiesitkö, että Imatrankoski on Suomen ensimmäinen matkailukohde? Kuuluisan kosken pauhu on nimittäin vetänyt porukkaa kaukomailta asti jo 1700-luvulla. Nähtävyydet vain jatkuvat koskea ympäröivässä Kruununpuistossa, joka sattuu olemaan myös Suomen vanhin luonnnonsuojelualue. Mene ja ällisty.

3

Arktinen museo Nanoq: Metsän siimeksessä lähellä Pietarsaarta sijaitsee kiehtova mökkikylä. Kyseessä on Suomen ensimmäinen arktinen museo Nanoq, jonka takana on  pietarsaarelainen seikkailija Pentti Kronqvist. Täällä pääset eläytymään arktisten kansojen elämään ja kulttuureihin oikein kunnolla. Bongaa mm. jääkarhunnahkaiset housut.
 

4

Maakalla: Suomen vanhin itsehallintoalue löytyy Kalajoen edustalta, ja voi kuinka söpö se onkaan! Maakallan pikkuruinen kari punaisine kalastajatorppineen on ihan oma maailmansa. Mene kylään ja maistele paikallisten elämää (sekä tuoretta savusiikaa!). Saako tänne pliis muuttaa?

5

Aavasaksa: Melonta voi olla tuttua puuhaa, mutta homma nousee ihan uusiin sfääreihin Lapin valoisassa kesäyössä. Ylitornion Aavasaksan yöttömän yön melontareitillä pääset ottamaan selvää, miltä lappilainen maalaismaisema näyttää keskiyön auringossa. Paljastus: ihan tajuttoman hienolta.
 

6

Roof Walk Finlayson Area: Vähän erikoisempaa korkeakulttuuria Tampereella: kattokävely! Historiallisen Finlaysonin tehdasalueen katolla pääsee tähyilemään kaupungin maamerkkejä lintuperspektiivistä. Käppäile turvavaljaissa kuljettavalla City View-reittillä oppaan kanssa tai tähyile Mansen mainioita maisemia Panorama Deckiltä.

7

Lampivaaran ametistikaivos: Louhaise lomalla oma onnenkivi matkamuistoksi – se säilyy todennäköisesti pidempään kuin kännykällä räpsäisty kuva. Keskellä komeaa Pyhä-Luoston kansallispuistoa sijaitsee ametistikaivos, jossa pääsee ihan itse kaivamaan ametisteja. Ihan kiva aktiviteetti tunturien valloituksen ohella.
 

8

Kuddnäsin museo: Tiesitkö, että Topeliuksen lapsuudenkoti löytyy Uudestakaarlepyystä? Nyt kun tiedät, lähde ihmeessä kylään. Voit nähdä omin silmin mm. Topeliuksen kehdon, fortepianon sekä huvimajan, jossa Topsulla oli tapana kirjoittaa. Miten tällainen helmi on mennyt ihan ohi? Et ole ainoa.

9

Lauhanvuori–Hämeenkangas Geopark: Ainutlaatuisiksi noteeratut geoparkit eli UNESCON suojelemat luontokohteet ovat upeita retkipaikkoja. Niistä yksi on Lauhanvuori–Hämeenkangas Geopark, joka on kehittynyt muinaisesta vuoristoseudusta lumoavaksi suomaaksi. Mystisiä keidassoita, pulppuavia lähteitä, kuvauksellisia kyliä… Vau! Seuraavaksi sitten valloittamaan Saimaa Geopark, Rokua Geopark sekä Salpausselkä Geopark.

10

Enontekiö: Enontekiön erämaahan mahtuu elämyksiä koko käsivarren mitalta. Mitä huiputetaan ensin? Ounastunturin tunturiylängöltä kelpaa katsella luontoäidin luomia ihmeellisyyksiä ja panoramamaisemia, ja Saana-tunturia korkeammalle ei taida oikein päästä. Enontekiöön on helppo eksyttää arki – oppaan kanssa tai omalla porukalla.

11

Muotitavaratalo Ratsula: Huhut kivijalkakaupan kuolemasta taisivat sittenkin olla ennenaikaisia. Poikkea Poriin ja tsekkaa myös Muotitavaratalo Ratsula. Jo vuodesta 1924 keskustan katukuvaan kuulunut muodin ja sisustuksen mekka on jotain, mitä ei muualla voi kokea. Oma valikoima ja huippu asiakaspalvelu ovat täällä se juttu. Ei siis ihme, että perheyritys valittiin yleisöäänestyksellä Suomen parhaaksi muotikaupaksi 2020. 

12

Inari-Saariselkä: Kiinnostelisiko Suomen pohjoisin road trip? Eräilijän unelmareitin varrelle on ripoteltu Pohjois-Lapin huippuja helmiä ja komea läjä luontoeksotiikkaa. Samoile kansallispuistoissa, kulje halki erämaiden, koe tuntureiden taikaa ja kipua kohti Suomen huippua. Kotimaan kauneus avautuu tällä reissulla ihan eri tavalla.

13

Helenan ja Pietarin polut: Jos tunturit ja kansallispuistot on nähty, lähde Turkuun reippailemaan pyhiinvaeltajien jalanjäljissä. Aurajoen pyhiinvaellusreitit, Helenan ja Pietarin polut, ovat hieno kokemus myös modernille pyhiinvaeltajalle. Matkan varrelta voit bongata mm. keskiaikaisia kivikirkkoja, entisen piispanistuimen ja rautakautisia muinaishautoja.

14

Lappeenrannan linnoitus: Lappeenrannan Suomenlinnan pikkusisko on historiallisen hieno idylli. Tiiliset sotilaskasarmit, värikkäät asuinrakennukset ja vehreät maavallit ovat eläviä muistoja Ruotsin ja Venäjän vallan ajoista. Poikkea ainakin Majurskaan kahville sekä Kehruuhuoneelle lounaalle, ja kierrä läpi söpöt putiikit plus kiehtovat museot.

15

Rauman Pitsiviikko 17.–25.2021: Suomen pitsikkäin festivaali on luottanut pitsin lumoon jo puoli vuosisataa! Pienestä raumalaispitsien näyttelystä alkanut Pitsiviikko on kasvanut monipuoliseksi kaupunkifestivaaliksi, joka on pullollaan perinteitä, paikalliskulttuuria ja modernia festivaalitarjontaa. Ja mikä parasta – suurin osa ohjelmasta on pääsymaksutonta ja ikärajatonta.