14x Turku – täydellinen kombo keskiaikaa ja ihan uutta

Mikäli mielessä on maisemanvaihto, Turku on kaupunkiloman kiehtovia aineksia täynnä. Poimi tästä talteen tärpit Turkuun!

Viehättävä saaristokaupunki Aurajoen rannalla osaa hurmata. Turku keimailee keskiaikaisilla nähtävyyksillään sekä modernin kaupunkikulttuurin helmillään. Eläväinen jokiranta, kansainvälistä vertailua kestävä ravintolatarjonta, museoita, historiallisia paikkoja, uusia trendimestoja… Ihan kuin ulkomailla olisi! 

1

Turun second-hand putiikit: Turkulaiset ovat tunnetusti tyylikkäitä, ja nykyään ne osaavat myös kierrättää. Kestävän muodin fanien on helppo hullaantua Turkuun, sillä kiinnostavia second hand -putiikkeja löytyy jo erittäin edustava valikoima. Monen putiikin yhteydessä on myös kahvila, joten istahda kahville ja kakulle superlöytöjen välissä.

 

2

Turkulaiset galleriat: Turkuun kannattaa lähteä taideostoksille tai muuten vaan inspiroitumaan paikallisesta annista. Kaupungin galleriat tarjoavat kuvataidetta niin vaativaan kansainväliseen makuun kuin pienen, paikallisen ja persoonallisen kaipuuseenkin. Kierrä läpi kaupungin galleriat ja löydä omat lempparisi.

3

Kirkkopuiston terassi: Näyttävästi Tuomiokirkon juurella levittäytyy Turun monipuolisin kesäterassi. Aamiaiselle tai aftereille, eipä väliä! Tarjolla on riemastuttavaa siemailtavaa pienpanimo-oluista cocktaileihin ja purtavaa tacoista dumplingeihin. 

4

Vanha Turku: Vaikka Turussa viehättävät myös kaupunkikulttuurin uudemmat kujeet, vanha kaupunki on ohittamaton klassikko. Mennyttä aikaa ja historian havinaa voi aistia mm. Piispankadulla, Ett Hem -museossa, Vanhan Suurtorin kujilla sekä Aboa Vetus & Ars Novassa esiin kaivettujen keskiaikaisen Turun raunioiden äärellä.

5

WAM: Wäinö Aaltosen nimikkomuseossa on tarjolla toinen toistaan kiehtovampia näyttelyitä. Tänä kesänä luvassa on itse keramiikan grand old ladyn Anu Pentikin Alussa oli siemen 4.6.–19.9.2021. Installaatioiden kokonaisuus esittelee Pentikin uusinta taiteellista tuotantoa. Vautsi Wam! 

6

Biologinen museo: Tapita karhua silmästä silmään, ihastele kotimaisia lintulajeja ja bongaa hauskoja yksityiskohtia dioraamojen kulisseista. Lapsiperheille aivan huippu mesta, jossa riittää tutkittavaa Suomen luonnon ihmeellisyyksistä.

7

Seikkailupuisto: Pistetäänkö loma ihan leikiksi? Turun Kupittaalla se käy Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuistossa. Kupittaanpuiston ilopilleri Seikkis on ihan ykkösmesta koko perheelle: taidetta ja tapahtumia, liikennekaupunkia ja kahluuallasta, leikkejä ja menoa.

8

Luostarinmäen käsityöläismuseo: Luostarinmäki on onnekas paikka, joka säästyi Turun palolta vuonna 1827. Melkoisen sitkeä kortteli, eipä siinä! Entisiin verstaisiin ja koteihin voi mennä tutkimaan ja eläytymään, millaista vaatimattoman käsityöläiskorttelin elämä aikoinaan oli. 

9

Food Walk: Turussa on yksi haaste: liian monta ihanaa ravintolaa! Ongelman herkullisin ratkaisu on Food Walk -kortti, jolla pääsee maistelemaan paikallisten ravintoloiden annoksia kävelykierroksen varrella. Valitse 10 ravintolasta 5 kiinnostavinta ja syö tiesi läpi Turun.

10

Kuralan Kylämäki: 1950-luvun maalaistalojen pihapiiristä löytyy ihmetyksen aiheita kotieläimistä piharakennuksiin ja rautakautiseen kalmistoon. Omatoimiselle tutkimusmatkalle voi lähteä myös museon aukiolojen ulkopuolella.

11

Apteekkimuseo ja Qwenselin talo: Punamultainen rakennus jokirannassa ei ensin vaikuta museolta, mutta sisään kannattaa kurkata kuitenkin. Apteekkimuseon jännittävät esineet ja vanhan porvaristalon miljöö ovat yhdessä kiehtova kokemus. P.S. Sisäpihalta löytyy Apteekkimuseon kahvila, joka ei ole mikään salaisuus, mutta kuitenkin kivasti vähän piilossa.

12

Turkulaisten olohuone, Aurajokiranta: Käppäily pitkin Aurajoen rantoja on tunnelmallisin Turku-kokemus mitä olla saattaa. Paitsi että senkin voi vielä ylittää lähtemällä vesille. Hyppää lipumaan pitkin Aurajokea vuokrattavalla Låna-veneellä, kaupunkilautta Förillä tai Fölin vesibussilla.

13

Turun linna: Ikoninen turkulaisten oma linna on must see -nähtävyys. Yli 700-vuotias monumentti vakuuttaa niin ulkoa kuin sisältäkin. Linnan eri vaiheet, historian käänteet, kummitustarinat ja säilyneet esineet vievät mukanaan melkoiselle tutkimusmatkalle.

14

Turun ruokamatkamuistot: Miltä Turku maistuu? Turun ruokamatkamuistot kokoavat yhteen paikallisia makuja Turun, Varsinais-Suomen ja saariston alueelta. Eli ennen kuin lähdet kotiin, nappaa tuliaisiksi kiinnostavia ruokatuotteita. Tykkäsisiköhän äiti naantalilaisesta ginistä, tuoreesta leivästä tai voikukkamarmeladista?