17x Tärpit toiminnantäyteiseen kotimaan kesään

Suomen suvessa sporttaillaan supersykkeellä tai kuntoillaan kevyesti, etsitään eläimellisiä seikkailuja, kylvetään ja katsotaan kivoja paikkoja. Katso vinkit ja pysy aktiivisena koko kesä.

Kuulutko niihin, joille loma on muutakin kuin löhöilyä ja aktiivisuuslaitteen data on parasta iltalukemista? Äksönin nälkäinen, saisiko olla pyöräilyä, patikointia, koskenlaskua, kulttuurikävelyä, kylpemistä, kiikarointia tai vaikka kiipeilyä? Kokeile uusia juttuja tai ihastu tuttuihin lajeihin uudessa ympäristössä. Pääasia, että mennään eikä möllötetä.

Toimintasankareiden suosikit

1

Roof Walk Finlayson Arean kattokävely, Tampere: Laitoitko lomalle korkeat tavoitteet? Kiipeä sitten katolle. Roof Walk Finlayson Area tarjoaa mahdollisuuden seikkailla Finlaysonin historiallisen tehdasalueen rakennusten katoilla ihan luvan kanssa. Valitsetpa turvavaljaissa kuljettavan huiman City View-reitin tai Panorama Deckin pitkospuut, pulssi kiihtyy ja Tampere näyttäytyy uudesta perspektiivistä. 

2

Ruka-Kuusamo: Vauhtia, vettä ja valloittavia maisemia luvassa. Patikoi legendaarinen Karhunkierros, kokeile koskenlaskua Myllykoskella tai hyppää kumipuku päällä Kiveskoskeen virran vietäväksi. Entä miten onnistuu aurinkotervehdys porojen ympäröimänä? Se selviää Kuusamossa porojoogassa.

3

Syötteen pyöräilykesä: Iso-Syötteen Bike Parkissa voit laskea mäkeä kesälläkin: pyörä alle ja ankkurihissillä ylös tunturiin. Alas viiletät pyöräilyyn suunniteltuja ratoja pitkin. Vuokraa paikan päältä jousitettu pyörä ja tutustu kesän 2021 uusiin reitteihin. Psst! Fatbiken tai maastopyörän selässä jää enemmän aikaa Suomen eteläisimmän tunturialueen maisemille, joten harkitse myös tätä. Poljettavaa on satoja kilometrejä. 

4

Yyteri ja Seikkailupuisto Huikee, Pori: Yyterin hiekkadyynirannoilla on hyvä revitellä niin meloen, suppaillen kuin surffaillen. Todelliset toimintasankarit suuntaavat roikkumaan, kiipeilemään ja uhmaamaan painovoimaa Seikkailupuisto Huikeen kiipeilyradoille. Jotain jaksaisi vielä? Kokeile fatbikea, golfia tai seinäkiipeilyä – tekeminen ja hiekka eivät lopu Yyterissä kesken.

5

Pajulahti, Lahti: Pajulahdessa liikutaan upeissa maisemissa, ja lajeja on laidasta laitaan suppailusta maahockeyhin. Opettele uusia lajeja tai ota askel pro-tasolle ammattitaitoisten liikunnanohjaajien, -opettajien sekä valmentajien opastuksessa. Tunnelma kohoaa vielä korkeammalle Seikkailupuistossa, joka on yksi Suomen suurimmista kiipeilypuistoista.

6

Ukonniemi ja Rauhan alue, Imatra: Saimaan rannalla syke nousee, kiitos maastopyöräilyn, suppailun, metsäseikkailuiden, aktiviteettipuiston ja monen muun. Täällä hiihtokupla ei puhkea kesälläkään, siitä huolehtii rullahiihtorata. Alueen kaksi kivaa teemakylpylää sopivat rentoutumiseen tai vesileikkeihin – ihan oman vireystilan mukaan. 

7

Tahko, Kuopio: Tunnettu hiiihtokeskus muuttuu kesällä alamäkipyöräilijän paratiisiksi. Myös muu lajitarjonta hikoiluttaa. Fiilistele frisbeegolfia huikeissa järvimaisemissa, nouse maisemahissillä Tahkon rinteeseen seikkailemaan ja ota haltuun hittipeli padel. Jaksatko vielä meloa auringonlaskuun?

Eläimellistä menoa

8

Norppasafari, Saimaa: Norppa näkyvissä! Tämän kuiskauksen moni toivoo kuulevansa kerran elämässä. Opastetut bongausretket ovat oikotie tähän onneen, sillä kokeneet kipparit tietävät norppien parhaat paistattelupaikat. Luontoa ja norppaa kunnioittava retki on suven suloisin aktiviteetti.

9

Liminganlahden Virkkulan lintutorni: Liminganlahdella voit hyvällä tuurilla tavata tavallisten tinttien lisäksi myös erittäin harvinaisia siivekkäitä. Onpa siellä kiikaroitu myös maailman suurin korppikotka, munkkikorppikotka. Eri lajeja on bongattu yli 200, joten voidaan puhua maailmanluokan lintubongausmahdollisuuksista.

10

Kalastuspääkaupunki Pello: Jos ei nappaa, lähde Pelloon kalastamaan. Pelloa kutsutaan Suomen kalastuspääkaupungiksi, eikä suotta. Suomen suurimpaan lohijokeen, Tornionjokeen, nousee vuosittain noin 50 000 lohta. Kesytä kunnon vonkale ja saat kerrankin unohtaa kalavaleet.

11

Karhunkatselu, Kainuu: Oletko koskaan törmännyt metsän kuninkaaseen, karhuun? Kainuun karhunkatselukojussa se on tosi todennäköistä – ja turvallista. Ohi löntystävän otson voit kohdata myös karhusaunan lauteilla kesken löylyjen. Laita lisäksi muistiin Kainuun luontopolut, Vuokatin vaarat ja Hossan kansallispuisto – näistä aktiivisuusranneke tykkää.

Kevyttä kuntoilua ja kylpemistä

12

Kalajoen Hiekkasärkät: Kalajoen hiekoilla saa toki pelkästään pötköttää, mutta tuskin maltat sanoa ei Suomen pisimmälle vaijeriliu’ulle, pyöräilylle merenrantaniittyjen halki tai suppailulle merimaisemissa. Päivä saa ansaitsemansa päätöksen meri-iglussa, jonka laiturilta voit pulahtaa mereen vielä ennen nukkumaan menoa. 

13

Kulttuurikuntoilureitit, Turku: Ovela kuntoilun ja kulttuurin yhdistelmä liikuttaa ympäri Turkua. Tutustu vaikka Romanttisen Turun rakkaustarinoihin tai 1600-luvun rikospaikkoihin – reittejä on eri teemoille ja Turku tulee uudella tavalla tutuksi. Reittikartat voi ladata luuriin tai hakea paperisena versiona Turun Pääkirjastosta tai Visit Turun matkailuneuvonnasta.

14

Lohja Spa: Jäikö Sakari Topeliuksen Koivu ja Tähti -satu lapsena lukematta? Nyt voit hypätä tähän tarinaan Lohja Span elämysaltaissa ja -saunoissa. Vedenalainen musiikki, värit ja valot hemmottelevat aisteja aivan uudella tavalla. Altaissa onnistuu kaikki kuntouinnista kuplissa köllöttelyyn.

15

Peurunka, Jyväskylä: Arvioitko itsesi aktiiviseksi, mutta rakastat myös löhöilyä? No sitten Peurunkaan, jossa odottaa sopiva sekoitus sykettä nostattavia lajeja ja palauttavaa kylpylähemmottelua. Päivään mahtuu joogaa savusaunassa, amazing race -henkistä joukkuesuunnistusta, jousiammuntaa sekä joukko perinteisempiä lajeja Peurunka-järven rannalla. 

 

16

Porin kesän retket ja opastukset: Olisiko kesällä aika tavata uusi kaupunkituttavuus? Pistäydy vaikka Porissa! Pori pitää vierailijan aktiivisena veneretkillä ja kivoilla opastetuilla kaupunkikierroksilla. Seilaa Selkämeren kansallispuistoon tai löydä kirkkomaiden kiehtovimmat tarinat sekä kaupungin puutaloidyllit. Kohta olette Porin kanssa jo vanhoja tuttuja. 

17

Oulun Elämysten olohuone: Jotain kivaa kiikarissa, mutta mitä? Sukella Oulun Elämysten olohuoneeseen ja testaa yöttömän yön melonta, ilmakitaristi etkojen esiintyjänä, poniretki satumetsään, löylyt saunalautalla sekä muut oululaisten vapaa-ajan kujeet.