18x Söpö Suomi – kotimaan suloiset paikat, jotka jokaisen tulisi tietää

Tämä kotimaan söpöilylista johdattaa sinut niin ihaniin paikkoihin, ettet voi muuta kuin henkäistä ihastuksesta. Kerää talteen vinkit!

Mistä on Suomen söpöimmät paikat tehty? Ainakin puutaloidylleistä, huvilatunnelmasta, pikkusaarista ja kyläromantiikasta. Jos valitset reissukohteet estetiikka edellä, tämä vinkkilista on sinulle. Ja kaikille muillekin, jotka kaipaavat elämäänsä vähän lisää söpöyttä. 

1

Mathildedal: Hurmaava ruukkikylä meren äärellä Salossa, Teijon kansallispuiston kainalossa on todellinen helmi. Ihanuuksia löytyy pitkä lista: alpakoita, punamultataloja, puoteja, viehättäviä majoituspaikkoja oman panimon olutta ja tuoretta juurileipää.

2

Kolari: Lähde kylään Kolariin! Kolarin Väylänvarren kylissä on omanlaisensa tunnelma, jota ei voi kokea missään muualla. Heittäydy peräpohjolaisen elämäntavan ytimeen Kolarin kirkonkylän kulttuuripolulla ja jatka fiilistelyreissua naapurikyliin: Saarenpudas, Äkäsjokisuu, Lappea, Väylänpää sekä Kallioniemi.

3

Hailuoto: Kuvittele itsesi hiekkadyynien, kalamajojen ja kiireettömän tunnelman keskelle. Hymyilyttääkö? Hyvä. Oulun edustalla sijaitseva symppis Hailuoto on kaikkea tätä. Seikkaile Marjaniemen majakalle, Hailuodon Panimolle ja minne ikinä merituuli sattuu sinut kuljettamaan.

4

Villa Kuuva: Ruissalosta, turkulaisten omalta paratiisisaarelta, löytyy toinen toistaan kauniimpia pitsihuviloita. Yksi vanhimmista huvilakaunottarista on Villa Kuuva, jonka idyllisellä kesäkahvilan terassilla voi haaveilla hetken olevansa kreivi tai kreivitär.

5

Strömsö: “Ei mennyt niin kuin Strömsössä” on tuttu lausahdus. Mutta kuinka tuttu itse Strömsö on paikkana? 1852 valmistunut punainen, viehättävä huvila löytyy Vaasasta, ja paikan päällä saa käväistä kuka tahansa – kunhan ei ole kuvausryhmän tiellä. 
 

6

Hotelli Krepelin: Kristiinankaupungissa voi hetkeksi pistää kiireet ja kriisit paussille ja hengähtää 1800-luvun merikauppiaan pihapiirissä. Tuudittaudu tunnelmallisesti unten maille vanhassa leivintuvassa, torpassa tai maustemakasiinissa. Niin symppis paikka! Yhdistä yöpymiseen myös kiva elämyspaketti: kiinnostaisiko vaikka historiallinen kävelykierros tai hemmotteluhoito?
 

7

Koivuniemen herran MuuMaa: Meri-Karvian Landeteemapuisto MuuMaassa saa heittäytyä maatilameiningin vietäväksi erilaisten askareiden, suloisten eläimien ja traktoribaanan sekä heinähyppelyn merkeissä. Ja kun maalla kerran ollaan, yöksi kannattaa jäädä tunnelmalliseen ja tarinaa huokuvaan maalaishotelliin tai hostelliin.

8

Strömforsin ruukki: Oletko kuullut tästä Loviisan lumoavasta ruukkiaarteesta? Punaiset ruukkirakennukset Kymijoen rannalla sulattavat sydämen sekunneissa. Nauti postikorttimaisemista, vieraile putiikeissa, hiljenny luonnossa ja yövy sympaattisessa B&B-majatalossa. Täältä ei ihan heti halua lähteä kotiin.

9

Hotelli Punkaharju: Saimaan luonto ja lähiruoka kohtaavat koukuttavasti tietysti vaaleanpunaisessa Hotelli Punkaharjussa. Täällä vierailijoita ruokitaan mitä kekseliäimmillä raaka-aineilla suoraan lähituottajilta ja metsistä. Yhtä herkullisia ovat myös hotellin kuvankauniit harjumaisemat ja vanhat petäjät. Syksylläkin kannattaa tulla – silloin pääsee hypetetyille sieniretkille hotellin emännän Saimi Hoyerin kanssa.

10

Wanha Raahe: Teleporttaa itsesi keskelle 1800-luvun Raahea ja karkin väristen vanhojen puutalojen suloista tunnelmaa. Tunnelmointia ja tarinointia voikin sitten jatkaa Langin Kauppahuoneen kahvilaan, jossa voi herkutella tuoreilla leivonnaisilla ihan kuin ennen vanhaan.
 

11

Tankarin majakka: Eiffel-tornin ikätoverin voi bongata Kokkolan saaristosta. Venekyyti ei vie Pariisiin, mutta kuvankauniiseen saaristounelmaan kylläkin. Kiikaroi lintuja, nauti lohikeitosta Cafe Tankarin terdellä ja fiilistele merellistä menoa. Niin ja hei, yöksikin saa jäädä.

12

Cafe Qwensel: Turussa on ihania kahviloita, ja yksi erityinen söpöliini löytyy Apteekkimuseon ja Qwenselin talon satumaisen sisäpihan suojista aivan keskellä ydinkeskustaa. Täällä kahvit ja piirakkapalat nautiskellaan vanhan ajan tunnelmissa, ihan kuin mummolassa.

13

Mässkärin saari: Saariston lapset -tarina on vahvasti läsnä Mässkärin saarella, Pietarsaaren ulkopuolella. Fiilistele pikkuruisen saaren monimuotoista saaristoluontoa, tutustu merivartijoiden taloihin ja istu löylyjen jälkeen rantakallioilla. Luotsiaseman yläkerrassa voikin tuudittautua sitten uneen merituulta kuunnellen.

14

Tertin kartano: Mikkelissä sijaitseva Tertti on tehty söpöilyyn. Vaaleanpunaisessa kartanohotellissa kannattaa poiketa minilomalla ja maistelemassa Saimaan taivaallista ruokaa. Raaka-aineet tulevat parhaimmillaan suoraan pöytään omalta tilalta. Nappaa mukaan myös syötävän hyvät matkamuistot Tertin Herkkupuodista.

15

Saariston Pieni Rengastie & Naantali: Viikonloppuun mahtuva söpöily-irtiotto alkaa Naantalista ja jatkuu kohti saariston seikkailuja. Valmistaudu retkeen rentoutumalla Naantalin vanhan kaupungin kahviloissa ja B&B-majoituksessa. Kun nautiskelut on nautiskeltu, polkaise kohti merellistä luontoa ja lukuisia saaristolaiskyliä.

16

Toivolan vanha piha: Jyväskylän keskustassa on upea pihapiiri 1800-luvun puutalokaudelta, josta ei hyväntuulista menoa puutu. Pujahda portista sisään ja uppoudu pihan historiaan Käsityöläismuseossa, kiertele läpi putiikit ja haukkaa vaikka pala kakkua.

17

Uusikaupunki: Yksi Suomen laajimmista ja parhaiten säilyneistä empiretyylin puukaupungeista sulattaa sekunneissa puutalobongarin sydämen. Uudenkaupungin veikeissä pastelliväreissä keimailevat talot ja pihapiirit ovat just niin ihania miltä kuulostavat. Syyskuun ensimmäisellä viikolla paikallisessa puutalotapahtumassa talot ja pihat ovat avoinna kaikille uteliaille.
 

18

Vanha Rauma: Iki-ihanan Rauman vanha kaupunki on sen verran upea, että se kuuluu myös UNESCO:n maailmanperintökohteiden listalle. Mutkittelevat kadut, koristeelliset portit, kahvilat ja taiteilijoiden työhuoneet tarjoilevat tutkittavaa. Kannattaa poiketa etenkin Pitsiviikon aikaan 17.–25.7.2021.