16x Saaristoon on helppo päästä – ja ihastua

Sykkiikö sydämesi saaristolle? Vai etkö vielä tiedä? Se on helppo selvittää, sillä saaristoon pääsee kuka vaan myös ilman omaa purjevenettä tai paattia. Poimi parhaat tärpit ja suuntaa saaristoon.

Itämeri, Selkämeri, Perämeri – saarten täplittämältä Suomen rannikolta löytyy oma saari-idylli ihan jokaiselle. Karut rantakalliot, majakat, kuvattavan kaunis luonto, hiekkarannat sekä kiireettömyys. Kaikki tämä odottaa pyörä-, lautta- tai automatkan päässä. Suolaisen makeat saaristopäivät, täältä tullaan! Psst! Ihan yhtä ihana vaihtoehto on mennä järvelle, joten muista myös sisävesisaaristot.

Merelliset saaristotärpit

Jokaisessa saaristossa on omat juttunsa. Turun saariston valtava saarikirjo ja rengastie, saarihyppelyä Raahen edustalla tai Ahvenanmaalla, Merenkurkun maankohoaminen… Parempi, kun käyt itse ihastumassa.

1

Kotkan-Haminan saaristo: Ihanaa saaristotunnelmaa aivan Kotkan ja Haminan edustalla. Kalastajakylät, hiekkarannat, saaristoluonto – jopa viikinkisaari – kaikki saariston parhaat palat helposti saaristoretkien sekä yhteysaluksien päässä. Suurempaan seikkailun nälkään vahva suositus Itäisen Suomenlahden saarihyppelylle: tsekkaa Kaunissaari ja kumppanit.

2

Saariston Pieni rengastie: Mutkaton ja mukava tapa maistella pyörän selästä Turun saaristoa. Tai kyllä niitä mutkia löytyy, ja koskaan et tiedä, mitä kivaa eteen putkahtaa: verraton merimaisema, sympaattinen pikkukylä, lossiyhteys tai lammaslauma? Reilun sadan kilometrin matkan pyöräilee viikonlopussa. Unohda kuitenkin kiire kotiin ja nauti samalla reissulla myös Naantalista – nätimpää yöpaikkaa saa etsiä.

3

Raahen saaristo: Miten olisi kotoisa saarihyppely Raahen tyyliin? Hyppää Taskuun, Iso-Kraaseliin ja Kallaan. Kyydit löydät Raahesta, joten keskity koko kropalla saariston parhauksiin, merituuleen ja maisemiin. Reissun kohokohtia ovat pookit, ihanat ja rauhalliset rannat sekä maankohoamisen muokkaama luonto. 

4

Tankarin majakkasaari, Kokkola: Meri ja majakka kulkevat mielikuvissa aina käsikkäin, mutta todellisuudessa tähän kaksikkoon ei liian usein törmää. Tankarin majakkasaari tekee poikkeuksen. Sen punavalkoinen majakka on valmistunut samana vuonna kuin Eiffel-torni, ja valolaitteet ovat saman pariisilaistoimiston suunnittelemia. 

5

Merenkurkun saaristo, Vaasa: Hyvä uutinen saarifaneille: Merenkurkusta niitä kohoaa lisää. Aikaa tosin menee vuosia ellei satoja. Sitä odotellessa, suuntaa nauttimaan jo esille putkahtaneesta Merenkurkun saaristosta. UNESCO on pistänyt merkille ainutlaatuisen maankohoamisen, ja Merenkurkun saaristo on lisätty maailmanperintölistalle.

6

Mässkärin saari, Pietarsaari: Pikkuruinen saari on suloinen yhdistelmä idyllisiä merenrantamökkejä ja veneitä sekä lumoavaa luontoa. Saari on sopivan rauhallinen autenttiseen saaristofiilistelyyn, mutta kuitenkin kivoilla palveluilla varustettu. Vanhan Luotsiaseman lohikeitto maistuu saaristomaisemassa erityisen hyvältä.

7

Kylmäpihlajan majakkasaari, Rauma: Aitoa Muumipappa ja meri -tunnelmaa, kiitos majakan ja karun kallioluodon. Tänne ei onneksi ole haastavaa merimatkaa, vaan perille pääse päivittäisillä vesibussiyhteyksillä tai omalla veneellä. Nauti aaltojen pauhusta ja edessä aukeavasta ulapasta. Vinkiksi vaan: majakasta maisemat näyttävät vielä paremmalta.

8

Porkkala, Kirkkonummi: Saaristofiilikseen pääsee myös kuivalla maalla. Porkkala on mainio kohde, jos maha ei kestä merenkäyntiä, mutta mieli vetää merille. Turkoosi meri sekä upeat kallio- ja merimaisemat mätsäävät retkeilyyn sekä vaikkapa lintujen ja myrskyjen bongailuun. Plussaa helppokulkuisesta maastosta!

9

Lapsiperheiden Parainen: Saaristo hurmaa myös perheen pienimmät, varsinkin kun tarjolla on paljon puuhaa. Meri ja uiminen ovat takuuvarmoja hittejä, mutta myös Saaristokaupunki Paraisten keskuspuiston lähes loputtomat leikkimahdollisuudet vetävät suut hymyyn. Pienet tutkijanalut pitävät varmasti kiven historiaa kivasti käsittelevistä Avolouhos Gruvanista ja Paraisten Teollisuusmuseosta sekä Saaristokeskus Korpoströmin Junnulabrasta, jossa meri ja sen eliöt tulevat mikroskoopin avulla tutuiksi.

Etelänloma Ahvenanmaan saaristossa

Ihan kuin ulkomailla, mutta leppoisan laivamatkan päässä. Siksi Ahvenanmaan saaristo kannattaa lisätä reissulistalle.

10

Lupsakka luontoloma Ahvenanmaalla: Ahvenanmaan luontopoluilla ja vaellusreiteillä mieli rauhoittuu ihan uudella tavalla. Meri näkyy missä kuljetkaan, ja kaikki pysähdyspaikat voidaan luokitella näköalapaikoiksi. Leudon ilmaston jalopuut sekä karut kalliot ovat jotain, mihin ei kotipoluilla törmää. 

11

Koe Ahvenanmaa pyöräillen: Ulappa, rantakalliot, tuulimyllyt, juhannussalot ja historialliset linnoitukset – fillarin selästä saaristomaisemat avautuvat juuri oikealla nopeudella. Ahvenanmaan saaristolautat kuljettavat helposti saarelta toiselle, joten polkemista piisaa.

12

Lapsiperheiden lomakeidas: Ahvenanmaa on ihanan iisi kohde lapsiperheille. Kastelholman linna, purjealus Pommern, vesileikit meressä ja uusien eläinystävien rapsuttelu – nippu niin mukavaa tekemistä Maarianhaminassa, että muksut kysyvät, joko mennään?  

13

Ahvenanmaa 100 vuotta: Ahvenanmaan itsehallinnolla tulee ensi vuonna täyteen pyöreät 100 vuotta. Juhlat ovat jo alkaneet ja näissä juhlissa kannattaa käväistä. Mikäli diggaat merellistä meininkiä, markkinatunnelmaa, hyvää ruokaa ja juomaa, merkkaa kalenteriin Maarianhaminan merellinen kaupunkifestivaali 22.–25.7. 

Vinkit sisävesisaaristoihin

Kyllä sisävesilläkin osataan, joten merenkävijän kannattaa kokeilla myös näitä. Plussana pienemmät aallot, makea vesi sekä kivat leiriytymispaikat ja järvimaisemat. Kaupunki ei ole aina kaukana, joten sopii ensikertalaisille.

14

Saimaan saaristo ja saaristoreitti pyöräillen: Tässä ehdotus, jos et vielä tiedä, onko saaristoelämä sinua varten. Lappeenrannan satamasta starttaavan kanava- ja saaristoristeilyn illallispöydässä on aikaa tutkiskella sinistä Saimaata ja omaa vesikelpoisuutta. Seuraava askel on hypätä fillarin selkään ja polkea 154 kilometriä pitkä rengasreitti. Vähempikin riittää, mutta saimaalliset maisemat takaavat, että tuskin lopetat ennen maaliviivaa.

15

Oulujärvi: Oho, eikö se ollutkaan meri? Lempinimi Kainuun meri sekä Suomen suurimmat sisävesiselät saattavat hämätä. Järvi tai meri, ihastut takuulla paratiisimaisiin hiekkarantoihin. Niitä on niin paljon, ettei tarvitse olla Sherlock Holmes löytääkseen oman aution rannan. Retkeen tulee ripaus kulttuuria, sillä alueen historiassa mainitaan tarinoita jättiläisistä ja peuranpyytäjistä.

16

Lohjanjärvi: Yllättävä ja ihana salainen saarimaailma aivan Valtatie ykkösen varrella. Lukuisat saaret, luontopolut, järveä ympäröivät lehtopuut ja Lohjansaaren omenapuutarhat ovat sisävesisaaristoa parhaimmillaan. Tutustu Lohjanjärven idylliin vaikka saunalautan lempeissä löylyissä ja tarkista, onko Suomen kauneimmaksi puuksi kehuttu Paavolan tammi hypetyksen veroinen.