14x Syömään! Suomi on katettu kaikilla herkuilla

Ruoka. Herkullisin syy reissata. Siksi listasimme kotimaan maukkaimmat makupalat: tarjolla on lähiruokaa, pienpanimotuotteita ja lisämausteena mahtavia maisemia. Katso vinkit ja haukkaa parhaat palat.

Minne kesällä kuljetkin, kivoja makuja löytyy yllättävistäkin paikoista. Pöytä on katettu peltojen keskelle, historiallisten monumenttien kupeeseen, vanhaan veneveistämöön, torniin, konttiin, saareen, teehuoneeseen... Mene ja maista, miltä kotimaa maistuu!

1

Kulinaristin Ahvenanmaa: Kumma juttu, miten saaristoilmassa ruoka maistuu niin hyvältä. Ainakin Ahvenanmaalla, missä osataan kulinarismin kujeet. Maistele kaikkea kutkuttavan hyvää aina Ahvenanmaan pannukakuista sadonkorjuujuhlien herkkuihin ja kotiruoasta fine diningiin. Pari tärppiä: Micke ja Jenny Björklundin ravintola Smakbyn on ahvenanmaalainen makumekka, ja syyskuun lopun Skördefesten, sadonkorjuujuhlat, herkullisen värikäs tapahtuma.

2

Ravintola Vehka, Hamina:  Haminan historiallisen linnoituksen, Bastionin, tiiliseinien ja holvikaarien suojassa on hyvä ruokailla. Ravintola Vehkassa ihastusta herättää historiallisen miljöön lisäksi maalaismeiningillä twistattu suomalainen ruoka. Lounasta, vietä iltaa ja nautiskele livemusiikista. Herkuttelun jälkeen tupsahdat Euroopan suurimman telttakatoksen alle ja hyvällä tuurilla johonkin kivaan tapahtumaan.

3

Konttiravintola Morton, Jyväskylä: Etsitkö täydellistä burgeria ja kesäterassia? Menepä Mortoniin ja saatat löytää molemmat samalla istumalla. Leppoisa tunnelma, Jyväskylän järvimaisemat ja herkullisen haukattavat burgerit – tähän ei lisämausteita kaipaa. 

4

Hanasaari, Espoo: Pohjoismaisen keittiön makuja ja merimaisemia, perille pääset metrolla. Ravintola PLATSissa lautasella ilahduttaa metsänantimet, kuten sienet ja nokkoset, sekä kala- ja pihviherkut. Idyllinen terassi on omiaan ulkona syömiseen. Lisäksi saarelta löytyy kaksi muuta terassia, joten jälkkärijuomat vaikka niissä.

5

Hailuoto, Oulu: Maistuisiko kotimaisen luomupanimon olut sekä kalaillallinen huikeissa merimaisemissa? Näitä herkkuja tarjoaa Hailuodon Panimo ja Luotsihotellin ravintola Aava. Tee päiväretki Oulusta tai jää pariksi päiväksi maistelemaan merituulta ja saaren herkkuja.

6

Panimoravintola Plevna, Tampere: Tampereen pienpanimoylpeys, Plevna, on ollut paikallisten huulilla vuodesta 1994. Finlaysonin historiallinen tehdasmiljöö, keskieurooppalainen olutkellaritunnelma, Koskipanimon oluet sekä juoman makupariksi sopivat syömiset – muutamia syitä, jos vielä mietit mihin Mansessa mennä. Kokeile vaikka currywurstia ja kaupunkiin juuri avatun ratikan nimikko-olutta. 

7

Ruissalon Maininki, Turku: Netflixissä nähty! Viime vuonna Turun Pursiseuran perinteikäs ravintola sai uutta tuulta purjeisiin, osana Restaurants on the Edge -realityä. Uudistunut Maininki palvelee kaikkia, joille maistuu hyvä ruoka nostalgisessa miljöössä. Maistele vaikka kalaa tai tule päiväkahville, paikalle pääset tietä pitkin sekä veneellä.

8

Ruissalon Tapahtumatelakka, Turku: Merellinen ruokapaikka kiikarissa? Turun keskustan kupeessa kulinaristeja koukuttaa Ruissalon rouhea telakka ja sen rennot ruokapaikat. Pyörähdä paikalle tietä pitkin tai vaikka vesibussilla. Zakén pizzat, Tenlénin savustetut ribsit ja terassin edessä välkkyvä merimaisema maistuvat varmasti. 

9

Kirkkopuiston Terassi, Turku: Kaupungin kuumin kohtaamispaikka, turkulaisten ravintolayrittäjien yhteisterassi, ilahduttaa tänäkin kesänä. Kesäterassi on ihana yhdistelmä historiallista miljöötä, paikallisten ravintoloiden ja pienpanimoiden makuja sekä jokirannan puistofiilistä. Syö lounasta tai poikkea parille, tämä terassi tuntuu olevan aina sopivasti reitillä. 

10

Ruokamatkailu, Lahti: Lahti liikuttaa urheilukansaa, mutta myös herkkusuuta. Parin yön visiittiin mahtuu kivoja kahviloita ja lautasen täydeltä lähiruokaa. Löytämisen riemua aiheuttavat ainakin kesän makoisin mansikkaleivos, täydellinen tapas-lauta paikallisella twistillä tai Päijänteen kuha. Kurvaa vielä lähiruokatoreille, maatilamyymälöihin sekä viinitiloille ja vie Lahden makuiset tuliaiset kotiin. 

Saimaallista safkaa

Saimaalle on syntynyt useamman herkkupaikan rypäs, Saimaa Gastronomy. Neljän intohimoisen lähiruoan rakastajan yritysverkosto on lyöttäytynyt yhteen rakkaudesta Saimaan luontoon ja sen lähiraaka-aineisiin.  

11

Hotelli Punkaharju: Sijaintinsa mukaan nimetty hotelli Punkaharju houkuttaa luokseen kauniilla harjutiellä sekä herkullisella lähiruoalla. Hotellin emäntä Saimi Hoyer tunnetaan aitona sienihulluna, joten lautaselta löytyy lähipitäjien ja- metsien antimia. Villiyrtit sekä vaaleanpunaisen hotellin torninäköala viimeistelevät makumatkan.

12

Tertin Kartano, Mikkeli: Syötävän suloinen vaaleanpunainen Tertin Kartano tarjoaa mutkatonta ja maukasta Saimaa-safkaa. Pöytään päätyy oman puutarhan sekä lähipeltojen herkkuja, joten ruoan alkuperä näkyy ihan silmien edessä. Kivat valmiit menut sekä jokerina kokin yllätys – maista niin tiedät.

13

TeaHouse of Wehmais, Juva: Teetä ja syntisen hyvää ruokaa Juvan peltojen keskellä. Suomen ainoa teehuone-bistro hurmaa lähi- ja luomuruoalla, ihanilla teekattauksilla sekä yli 200-vuotiaalla pihapiirillä. Tässä kartanomiljöössä iltapäiväteet ja teeleivät maistuvat astetta paremmalta.

14

Sahanlahti Resort, Puumala: Sahanlahti Resort yllättää makumatkaajan kolmella mainiolla ravintolalla. Nauti kartanomaisessa Koskivahdissa lähiruoka-aamiainen, myöhemmin lautanen täyttyy pientuottajien herkuista. Pizzan ystävä kiiruhtaa rustiikkiseen avotuliravintola Pajapirttiin. Saimaan klassikko, voissa paistetut muikut, maistuu Rantamakasiinin laituriterassilla ehkä paremmalta kuin koskaan.