16x Pienen kukkaron vinkit syksyyn

Kaipaatko tekemistä syksylle, mutta mielellään edullisesti tai jopa ilmaiseksi? Kerää tästä ideat talteen!

Kaikki kivat aktiviteetit eivät maksa maltaita. Syksyyn löytyy iloa myös pienen budjetin makuun monipuolisista luontokohteista kaupunkiretkiin. 

1

Porkkala: Rantakallioita, merimaisemia ja loistavia patikointipaikkoja aivan pääkaupungin kupeessa Kirkkonummella. Tänne kannattaa tehdä retki ja tulla ihmettelemään vaikka lintujen syysmuuttoa, sillä Porkkalanniemi kerää syksyisin valtavia määriä muuttolintuja. Vai jäätkö sittenkin iltaan asti kuvaamaan tähtiä? 
 

2

Parainen ja ulkosaaristo: Saariston syksyssä on tunnelmaa, jota kannattaa lähteä fiilistelemään ihan paikan päälle. Kohteeksi kannattaa valita ulkosaariston upeuksia, kuten Aspön kyläidylli, Jurmon kanervapellot sekä Utön karut kalliorannat. Hyviä vaihtoehtoja aitoa saaristolaistunnelmaa etsiville tarjoavat myös Brännskär ja Björkholm. Lähde rohkeasti, pääset mestoille kätevästi yhteysaluksilla esimerkiksi Nauvon Pärnäisistä.

3

Time Hostel: Jos satut pörräämään Jyväskylässä päin ja etsit majoituspaikkaa, tsekkaa Time Hostel. Viihtyisä ja tyylikäs sisustus on luotu kierrätysmateriaaleilla ja maalaamalla jokainen huone värikkääksi taideteokseksi. Plussana vielä hostellin edullinen hintataso! Ei ihme, että paikka on valittu vuoden parhaaksi hostelliksi 2021.

4

Kokkolan kaupunkipuisto: Vuosisatojen aikana merestä kohonnut Kokkolan kansallinen kaupunkipuisto levittäytyy 20 000 hehtaarin alueelle tarjoten kivaa tekemistä pidemmällekkin visiitiille. Kipaise katsomassa ainakin Suntin punaiset venevajat ja haahuile haaveillen Neristanin puutaloalueen merimieskortteleissa.

5

Kainuun luontokohteet: Kainuusta löytyy todella hyviä retkikohteita syksyä varten. Kainuun ruskan lumoa voi ihailla vaikka Ohravaaran maastopyöräreitillä tai hillasoiden äärellä Martinselkosen erämaassa. Myös Akkovaaran retkeilyreitti on täynnä kiipeiltäviä kalliolohkareita, luolia ja mukulaisia pirunpeltoja koko perheen tutkittavaksi. Uskallatko kurkistaa Jättiläisenluolaan, jossa paikallistarinoiden mukaan on majaillut itse piru?
 

6

Ahvenanmaa pyöräillen: Pienisuuri paratiisi Ahvenanmaa on täydellinen paikka viettää syyslomaa. Edullinen vinkki: Ahvenanmaalla kannattaa vuokrata fillari ja tutkia nähtävyyksiä ja makeita saaristomaisemia kepeästi polkien. Fillarin kanssa onnistuu vaikka saarihyppelykin. Saaristolautat kuljettavat helposti saarelta toiselle, joten lähde testaamaan.

7

Ruissalon kasvitieteellinen puutarha: Ruissalon saarella Turussa lymyilee monta ihanaa helmeä, joista yksi on Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha. Ulkopuutarhan ja kasvihuoneiden lajien kirjo avautuu kaktuksista itämaiseen lampeen ja sademetsän eksoottisiin erikoisuuksiin. Ulkopuutarhaan on vapaa pääsy, kasvihuoneisiin pieni pääsymaksu.

8

Salon Iltatorit: Torilla tavataan – nimittäin Salon Iltatorilla! Kesätorstaiset Iltatorit ovat koko kansan viihtyisä kohtaamispaikka ja täydellinen spotti nauttia loppukesän tunnelmallisista illoista. Elokuun loppuun asti ehdit vielä kierrellä tutkimassa myyntikojujen aarteita ja nauttia vaikkapa lettukahvit. 

9

Kotka-Haminan Rajaseutu: Luontoetkeilyä ja vaiherikasta rajahistoriaa, siitä on Kotka–Haminan Rajaseutu tehty. Salpapolun reitti seuraa Salpalinjaa eli Suomen puolustukseksi rakennettua vyöhykettä. Poikkea Vironlahden kohdilla Bunkkerimuseossa ja sukella Tuntematon Sotilas -elokuvan fiilikseen Tuntemattoman polulla. Kiikarit kannattaa pitää hollilla, sillä elo-lokakuussa petolintujen muuttoreitti kulkee Virolahden ylitse.
 

10

Pedersören Saukonreitti: Pietarsaaren kauniiseen luontoon saa hyvän kosketuksen Pedersören Saukonreitiksi ristitityllä vaelluspolulla. 50km pituinen vaellusreitti niputtaa yhteen useita Pedersören luonnonkauneimpia alueita pienistä erämaajärvistä aarnimetsiin ja soista kalliomaastoihin. Ja kuten nimi jo vähän antaa olettaa, paikka on kuin tehty saukkojen bongailuun! 

11

Kupittaan Seikkailupuisto: Keskellä Turkua on paikka, jossa mielikuvituksella ei ole rajaa. Kupittaanpuiston sydän Seikkis kutsuu kujeilevasti kaikenikäiset kakarat tervetulleeksi viihtymään taiteen, leikin ja tapahtumien parissa. Puisto on täysin ilmaista lystiä ja avoinna ympäri vuoden ihan 24/7. Varoitus: visiitti saattaa aiheuttaa riemunkiljahduksia perheen pienimmissä.

12

Nuuksio: Mikäli kaipaat lappifiilistä ja kivoja eräaktiviteetteja ilman pohjoiseen reissaamista, ota suunnaksi Nuuksion kansallispuisto Espoossa. Metsässä saa rauhoittua ilmaiseksi, ja fiiliksen mukaan voi kokeilla muutakin menopeliä. Tähän liittyen näppärä vinkki (erityisesti pääkaupunkiseutulaisille) on Natura Vivan kausikortti, jolla saa meloa, pyöräillä, lumikenkäillä vuoden ympäri niin paljon kuin sielu sietää. Kausikortti on ihan järkevä budjettiratkaisu, sillä kortti maksaa itsensä takaisin nopeasti.

13

Luontokeskus Haltia: Samalla kun poikkeat patikoimassa Nuuksiossa, käväise ensin Luontokeskus Haltiassa. Lataa aivosi luonnossa -näyttely ja uusi luontopolku esittelevät luonnon hyvinvointivaikutuksia aivoille kiehtovalla tavalla. Täällä on hyvä herätellä pääkoppaa ennen luontoon lähtemistä. Kivaa tekemistä myös vaikkapa sateisen syyspäivän varalle.
 

14

Lapakiston luonnonsuojelualue: Luontodiggari, lähde Lahteen ja löydä lumoava Lapakisto. Etelä-Suomen merkittävimpien luonnonsuojelualueiden joukkoon kuuluva Lapakisto hurmaa monimuotoisella maastollaan, joten syysretkeile jyrkänteille ja kilpikaarnamäntyjen katveeseen. Eväitä mutustellessa saatat bongata vaikka majavien jättämiä jälkiä.
 

15

Teijon kansallispuisto: Eiköhän lähdetä ihmettelemään luontoa Teijon kansallispuistoon. Salossa retkeilijät tervetulleeksi toivottava ihanuus tarjoilee kovin komeita meri-, järvi ja suomaisemia. Polulta kannattaa poiketa tsekkaamaan myös Mathildedalin, Teijon ja Kirjakkalan idylliset ruukkikylät. Visiitin kruunaa telttayö luonnon omalla ääniraidalla varustettuna. Ole hyvä ja lumoudu.

16

Turun Biologinen museo: Kotimaan kiehtovaa luontoa voi tutkia metsäseikkailun lisäksi myös ihan sisätiloissa. Vuonna 1907 Turkuun avattu Biologinen museo kätkee sisälleen ainutlaatuisen tutkimusmatkan Suomen kasvillisuuden, vuodenaikojen ja eläimistön ihmeisiin. Upeat dioraamat ovat täynnä kiinnostavia yksityiskohtia etenkin lasten iloksi. Toinen ilahduttava juttu: tosi edullinen sisäänpääsymaksu.