15x Oulun seutu – luontoa ja luonnetta

Ookko nää Ouluun menossa? Mene ihmeessä, sillä Oulun seutu on supermätsi, kun haluat yhdistää kaupunki- ja luontoloman. Mukulakivet vaihtuvat vaivatta luontopoluiksi ja kaupunkikuppilat kalamajoiksi – vaikka samana päivänä.

Oulu, Kalajoki, Raahe, Syöte, Liminka ja Rokua Geopark – Oulun seutu pursuaa luontoseikkailuja, joista ehdit yöksi hotellin lakanoille tai aamuksi brunssille. Kokeile vaikka. Seilaa Wanhan Raahen puutalokierrokselta risteilytiketillä Raahen saaristoon. Tai pyöräile Oulun keskustan kahviloista Nallikarin hiekkarannalle. Tutustu Oulun seudun muihin tärppeihin ja kokoa oma kombosi.

Kiva kaupunkipäivä Oulun seudulla

Kaupungilla ruokitaan kulttuurinnälkää ja ihan pelkkää nälkääkin sekä pyöritään puistoissa. Luonto on kokoa ajan lähellä, joten kaupunkiretki muuttuu nopeasti vesileikeiksi.

1

Oulun kauppatori ja torinranta: Siemaile kahvit Kauppatorin terassilla ja katsasta kauppahalli, makasiinit ja sympaattiset ranta-aitat. Seuraksi saat ainakin Toripolliisin. Päiväkahvilla voit pähkäillä mennäkö merelle vai Oulujoelle – molemmat ovat ihan lähellä.

2

Oulun jokisuisto: Oululaiset ulkoilevat usein jokisuistossa. Mikä ihme paikka se on? Jokisuistoon kuuluu parhaat puistot ja nätit näkymät keskustan kupeessa, Oulujoen ja Perämeren risteyksessä. 

3

Wanha Raahe: Pekkatori ja sen ympärillä olevat vanhat puutalot, ihastuttava Langin kauppahuoneen kahvila ja Raahen museon maailman vanhin sukelluspuku, Wanha herra – ihan vain muutama syy Raahen visiitille.

4

Oulun museot: Ruoki kulttuurinnälkää Oulun taidemuseon vaihtelevissa näyttelyissä tai Oulun jokisuistossa sijaitsevassa Pohjois-Pohjanmaan museossa, josta on lyhyt loikka vaikka kajakkiretkelle.

5

Oulun tapahtumat: Festarit, musiikkitapahtumat, kesäteatterit ja sympaattiset kulttuurikarkelot – onhan näitä jo kaivattu! Nyt Oulu lyö tiskiin tapahtumia usean vuoden edestä: Kuuska Soi, Qstock, Puistopiknikit ja Lumo-valofestivaalit – missä nähdään?

Virkistäviä vesiseikkailuja Oulun seudulla

Perämeren rannalla mennään päiväretkelle merelle, mutta järviäkin löytyy. Sekä saaria ja kokonainen saaristo. Näissä viihtyy pidempäänkin, vaikka kaupunki ei ole kaukana.

6

Hailuoto: Tee päiväretki Oulun edustalle Hailuodon jättimäiselle saarelle ja huuhdo kaupungin pölyt Hailuodon luomupanimon oluella. Saari on tunnettu hiekkadyyneistä, kalamajoista sekä majakasta.

7

Oulun Nallikari: Aivan Oulun keskustan kyljessä köllöttävä Nallikari sopii sporttaajalle sekä surffipummille. Pitkä heikkaranta, majakkalaituri, ravintolat ja vuokrattavat menopelit ovat omiaan täydellisen kesäpäivän viettoon – puitteet ovat kuin Rivieralla. Matala hiekkaranta sopii pienten vesileikkeihin. Lisäksi Vauhtipuisto, polkuautot ja köröttely keskustaan kaupunkijuna Kompiaisella muistetaan vielä reissun jälkeenkin. 

8

Raahen saaristo: Raahen saaristossa voit hyppiä helposti saarelta toiselle. Bongaa pooki tai pari. Myös yöpyminen on sallittua ja suositeltavaa. Lisää yöpymispaikkoja on Raahen Wanhassa kaupungissa.

9

Oulujärvi: Tämä järvi on sitä kokoluokkaa, että lempinimi on Kainuun meri. Lekottele laguunissa, pulahda poukamaan, kierrä kilometri kaupalla hiekkarantoja, kokeile kalaonnea ja seikkaile saaressa – vaikka Manamansalossa.

10

Kalajoki: Kalajoki ja sen kuuluisat hiekkasärkät ovat sitä itseään eli hiekkaa, mutta myös parhaita merenrantapyöräilyreittejä, rantaleikkejä ja -sporttia sekä maukkaita makuja. Täällä on pakko yöpyä!

11

Maakalla: Maakallan autonominen saari tai oikeammin kari, on yhdistelmä kiehtovaa historiaa, karua luontoa ja kulinaristillekin kelpaavaa paikallista savusiikaa. Yöpyminen hoituu Kalajoella. 

Lähde luontoon Oulun seudulle – pysähdyksen tai parin taktiikalla

Viihdytkö luonnon parissa? Hyvä, Oulun seutu on pullollaan kansallispuistoja, pyöräreittejä jääkauden jälkiä, kiikaroitavaa ja koettavaa – vaikka menomatkalla Ouluun. Uutuutena Pohjolan rengastie, joka kuljettaa kaupunkimaisemasta tuntureille sekä metsien läpi aina avomerelle saakka. 

12

Syöte: Suomen eteläisin tunturialue on pyöräilijän paratiisi: satoja kilometrejä reittejä ja alamäkipyöräilyn Bike Park. Myös samoilijan sielu lepää näissä kansallismaisemissa.

13

Liminganlahti: Liminganlahden lintutornissa on maailmanluokan lintubongausmahdollisuudet. Lajeja on bongattu yli 200, joukossa maailman suurin korppikotka.

14

Rokua Geopark: Jääkauden jättämiä jälkiä, kuten hiekkaisena kumpuileva maasto ja suppalammet. Eipä ihme, että alue kuuluu UNESCO:n geologisesti arvokkaiden Global Geoparks -alueiden ohjelmassa.

15

Pohjolan rengastie: 16 suurjokea, Suomen eteläisin tunturialue, Perämeren rannikko, lintubongareiden paratiisi ja huimat jäkäläkankaat – muutama maistiainen Pohjolan rengastien helmistä. Rengastie vie yhdeksän matkailualueen läpi, ja kulkupeliksi käy auto, polku- tai moottoripyörä, julkiset välineet tai jalat. Lähes 900 kilometrin reittiä voi maistella myös pienemmissä paloissa, vaikka patikoiden tai päiväretkeillen.