18x Luonnostaan ihana kotimaa – löydä lumoavat luontovinkit

Luontoretki menee usein metsään. Tai järvelle, merelle, suolle, kalliolle ja kukkulalle. Lue lisää ja lähde luontoon!

Suomi on täynnä tuhansia järviä ja metsiä. Mutta paljon muutakin. Missä kaikkialla voisi kokea harjujen hurmaa, merellistä menoa, erämaan karua kauneutta ja jääkauden muovaamia taideteoksia? Se selviää tässä jutussa.

1

Päijänne, Lahti: Päijänteessä nyt vaan on kaikki pätevään luontolomaan. On kirkasta vettä, nättiä maisemaa ja seikkailualustaa niin järvellä kuin kuivalla maalla. Ehdotus: vuokraa vene tai mökki ja valloita Päijänne – tai ainakin Päijänne valloittaa sinut. Tsekkaa ainakin Suomen kauneimmaksi maisemareitiksi äänestetty tie Pulkkilanharjua pitkin Vääksystä Sysmään ja sieltä kohti Päijänteen pohjoisosia.

2

Salpausselkä Trails: Lenkkarin mentävät metsäiset luontopolut ja huikeat harjumaisemat vetävät väkeä Salpausselälle. Suosion salaisuus? Sopivaa samottavaa kaikenikäisille ja -kuntoisille sekä selkeät polkumerkinnät. Kokeile vaikka polkujuoksua, pyöräilyä tai ihan vaan kävelyä.

3

Rannikkoreitti: Fillarin selästä on ihana fiilistellä luontoa, joten paljastetaan, että yksi Suomen upeimmista pyöräreiteistä kulkee eteläistä rannikkoa pitkin. Rannikkoreitillä on mittaa noin 200 kilometriä, ja omat lähtö- ja päätepisteesi voit valita vapaasti. Hangon hiekkarannat, Raaseporin linna, Bengtskärin majakkasaari ja Fiskarsin sekä Mathildedalin eläväiset ruukkikylät houkuttelevat hyppäämään satulasta, ja se onkin koko jutun juju. 

4

Salpausselkä Geopark, Lahti: Jääkauden muovaama luonto avautuu yläilmoista ihan uudella tavalla. Siksi on hyvä, että Salpausselkä Geoparkissa riittää näkötorneja ja muita korkeita mestoja. Hurjimmat kapuavat Lahden urheilukeskuksen suurmäen näkötorniin, jonka huimaavan hienot maisemat lyövät ällikällä.

5

Porin merellinen road trip: Saaristoluontoon voi päräyttää myös autolla. Poikkea siis Porin saaristotielle ja tutustu Selkämeren luontoon. Pysähdyspaikkoja on melkein joka sormelle, ja meri on messissä koko matkan. Reitin hurauttaa päivässä, mutta Yyteri, Kallo, Reposaari ja liuta pikkusaaria saavat toivomaan, että reissussa voisi viipyä vaikka viikon. 

 

6

Lauhanvuori–Hämeenkangas Geopark: Olisiko aika suksia suolle? Jos kolahti, kulje kohti Lauhanvuori–Hämeenkangas Geoparkia. Alue on kahden miljardin vuoden aikana kehittynyt muinaisesta vuoristoseudusta suomaaksi, ja nyt suot kattavat jopa kolmanneksen pinta-alasta. Varaudu, että lumoava suoluonto saattaa imaista mukanaan.

7

Ruka-Kuusamo: Laskea saa, mutta myös koskea. Testaa vaikka Myllykoski tai Kiveskoski – Kuusamo on täynnä ikonisia maisemia, joista ei aina kehtaa ääneen puhua. Antaa siis maisemien ja toiminnan puhua puolestaan. Kokeile koskenlaskua kokeneen kipparin kyydissä tai hyppää kumipuvussa Kiveskoskeen kellumaan. Koski vie varmasti mukanaan!

8

Koli: Kolin luonto on koukuttanut taiteilijoita maalaamaan, säveltämään ja runoilemaan. Syy selviää Ukko-Kolin laelta: sileäksi kuluneet kalliot, horisontissa mutkittelevat vaarat ja näkymä Pielisen vesistön yli mykistävät, jolloin taide on paras keino tämän upeuden sanoittamiseen. Kansallismaisemien lisäksi alueen patikointireitit ovat pullollaan mukavaa nähtävää.

9

Pohjolan rengastie, Oulun seutu: Pohjolan rengastie tarjoaa ihanan ison haukkauksen Oulun seudun monipuolisesta luonnosta. Lähes 900 kilometrin reitti kuljettaa kaupunkimaisemasta tuntureille sekä metsien läpi aina avomerelle asti. Reitillä ilahduttaa 16 suurjokea, Suomen eteläisin tunturialue, huimat jäkäläkankaat ja niin paljon kaikkea kivaa, että kannattaa itse tsekata. Reittiä voi maistella myös pienemmissä paloissa, ja kulkupeliksi käy kaikki lenkkarikyydistä autoon.

10

Vaasan Merenkurkun saaristo: Merenkurkun saaristossa maa kohoaa sellaista tahtia, että parissa tuhannessa vuodessa koko Merenkurkku sulkeutuu. Ihmettele maankohoamisen muokkaamaa luontoa vaikka opastetulla risteilyllä, kanoottiretkellä tai patikoimalla luontopoluilla.

11

Saimaa Geopark: Mitäpä jos bongaisit saimaannorpan jääkausien muovaamilla rantakallioilla? Varmaan huippu juttu, joten tee kierros yhdeksän kunnan alueelle kurkottavassa Saimaa Geoparkissa. Norpan lisäksi alueella näkyy jääkausien jättämiä hiidenkirnuja, jyrkkiä kallioita sekä hienoja hiekkarantoja. Saimaan vesistö kulkee kaverina koko matkan!

12

Saimaan saaristoreitti: 154 kilometriä hengästyttävää Saimaa-maisemaa ei jätä kovakuntoisintakaan kylmäksi. Rengasreitin varrelle mahtuu kaikkea peri-itäsuomalaisten kirkonkylien, saarien ja salpausselkien väliltä. Fillarin selästä Saimaan luonto aukeaa tuoksuineen ja äänineen juuri oikealla tavalla.

13

Ruissalon luontopolut, Turku: Ruissalossa on tammimetsiä enemmän kuin muualla Suomessa yhteensä, ja saarelta löytyy turkulaisten lemppari lenkkeilybaanat. Luontopoluilla voit tammien lisäksi nähdä pähkinälehtoja ja kauriita. Jos siis luontokokemuksissasi on tammimetsien mentävä aukko, tiedät minne suunnata. 

14

Hossan kansallispuisto, Suomussalmi: Hyppää maastopyörän satulaan ja anna Hossan ja  jääkauden muotoilemien harjujen ja vesistöjen hurmata. Tai patikoi läpi Hossan parhaiden palojen. Harjujen päällä suurten mäntyjen varjossa on ihana lepuuttaa lihaksia. Myös silmä lepää alla aukeavassa järvimaisemassa – kyllä on kirkasta vettä!

15

Nuuksion kansallispuisto, Espoo: Kehä kolmosen kupeesta löytyy vihreä yllätys: Nuuksion kansallispuisto. Yli 80 pientä järveä ja lampea, kalliorinteitä, aarniometsiä, kukkalajien kimara –  eipä uskoisi, että näin monipuolinen luontolöytö piileskelee pääkaupunkiseudulla. Jopa pientä lappifiilistä on ilmassa! Tosi hyvällä tuurilla voit törmätä puiston tunnuseläimeen, liito-oravaan.

16

Kimolan kanava, Kouvola: Hyviä uutisia veneileville järviluontofaneille: Kimolan kanava aukaisee ihan uusia reittejä Kouvolasta Päijänteelle ja Pielavedelle. Kanavassa on ennen uitettu tukkeja, nyt se tarjoaa huikaisevan jännän matkan 70 metriseen venetunneliin. Uskallatko kokeilla?

17

Ahvenanmaa: Ei tarvitse mennä Ahvenanmaata etelämmäksi, kun luonto näyttäytyy ihan uudessa valossa. Meri näkyy missä kuljetkaan, ja kaikki pysähdyspaikat voidaan luokitella näköalapaikoiksi. Bongaa kallioilta jalopuita, merikotkia ja vaikka auringonlasku ahvenanmaalaisittain.

18

Kainuun luontokohteet: Kainuu koukuttaa kulkijan kesästä syksyyn. Tsekkaa Akkovaaran Kouta-Vuores retkeilyreitit ja toista miljardia vuotta vanhan vaaran kiipeilymahdollisuudet, luolat ja pirunpellot. Mene myös Martinselkosen erämaahan linturetkelle tai hillastamaan. Maastopyöräily on veikein tapa vilkaista Vuokatin Ohravaaran supisuomalaista parhautta – ei kyllä lopu Kainuusta luonto katsomalla!