15x Lapsellisen kiva kotimaanloma – koko perheen reissutärpit

Lomareissuja odottavat kaikki – perheen pienimmät tietysti etunenässä. Jos suuntaa ei ole vielä lyöty lukkoon, tästä löydät lapsiperheiden suosikkeja ympäri kotimaata.

Loma! Mitä kivaa tehtäisiin, minne mentäisiin? Huvipuistoon vai museoon? Rannalle köllimään vai landelle lampaita paijaamaan? Tässähän meinaa tulla valinnan vaikeus. Jos haaveena on seikkailla kotikulmia kauemmas, mutta et vielä tiedä minne sitä lähtisi, tässä tulee läjä reissutärppejä koko perheelle. Ja ei kun matkaan koko konkkaronkka!

1

Koivuniemen Herran MuuMaa: Tekisikö teidän lapsille hyvää päästä tutustumaan aitoon maatilameininkiin? Merikarvialta löytyy tätä varten ihan oikea landeteemapuisto, jossa kaikenikäiset tenavat pääsevät mukaan maatilan askareisiin ja leikkeihin. Täällä saa lypsää lehmää, pidellä sylissä kanaa ja hurjastella menemään traktoribaanalla.

2

Liisanlinna: Limingassa saa päästää mielikuvituksen valloilleen. Puisessa Liisanlinnassa olo on kuin ritarilla tai linnanneidolla! Linnan pihapiiri ja lukuisat kolkat tarjoavat jännittävää aarteenetsintää, linnanvalloitusta ja muita mahtavia leikkejä. Linnan portit aukeavat tilauksesta ympäri vuoden.

3

Parainen: Saaristokaupunki Parainen on hurmaava lomakohde, josta löytyy myös lapsia kiinnostavia juttuja. Saaristokeskus Korpoströmin Junnulabrassa tutkitaan merta ja sen eliöitä, ja paljasjalkapolku Korppoossa ja Nauvo-Auvon polku Nauvossa vievät saaristoluonnon helmaan. Paraisilta löytyy myös mainioita museoita, joista innostuvat aikuisten lisäksi perheen pienimmätkin. Kannattaa tutustua!

4

Ahvenanmaa: Etelänlomakaipuun helpotus löytyy Ahvenanmaalta, jonne kannattaa karata koko perheen voimin rentoutumaan ja kokemaan uutta. Merellisyydestä ja saaristoseikkailuista saa nauttia niin paljon kuin jaksaa! Ainakin Kastelholman linna on pakko nähdä, samoin purjealus Pommern – ja kyllähän Ahvenanmaan pannukakkua täytyy maistaa.
 

5

Rauma: Riemastuttava reissu Raumalle än-yy-tee-NYT! Lapsiperheitä tykitetään oikein kivalla aktiviteettitarjonnalla. Virkistykää Rauman maauimalassa, leikkikää kipparia Rauman Merimuseossa ja pörrätkää pitkin Vanhaa Raumaa. Myös Rauman upea saaristo on täynnä retki-ideoita – hypätkää siis vesibussin kyytiin ja suunnatkaa merelle.

6

Lakeus: Etelä-Pohjanmaalta löytyy monta lapsiperheiden suosikkipaikkaa lyhyen matkan päässä toisistaan, joten miten olisi roadtrip? Merkkaa reissuohjelmaan pulikointia Härmän kylpylässä, Keskisen kyläkaupan Miljoona Tivoli sekä tietysti Seinäjoen Ideaparkin uusi Huvipark. Ja totta kai käydään Ähtäri Zoossa moikkaamassa pandakaksikko Lumia ja Pyryä!

7

Hiukan hiekkaranta: Kainuun oma Riviera eli Hiukan hiekkaranta löytyy Sotkamosta, vastapäätä Vuokatin komeita vaaroja. Näissä biitsimaisemissa kelpaa koko perheen pulikoida ja köllötellä. Yhdistäkää rantapäivään vielä luontoretki ja suunnatkaa Hiukan harjulla olevalle luonto- ja kulttuuripolulle eräilemään mahtavissa maisemissa.

8

Porin Kirjurinluoto: Poriin päin menossa? Poiketkaa puuhailemaan Kirjurinluodolle! Keskustan lystikkäästä puistoparatiisista löytyy ilmaista hauskanpitoa monessa muodossa: mm. Suomen upeimmaksi äänestetty Pelle Hermannin leikkipuisto, liikennepuisto Vinkkari, uimaranta ja rutkasti lääniä piknikille. 
 

9

Yyteri: Äksönin ystävien ykköskohde: Porin Yyteri. Upeissa hiekkadyynimaisemissa meren rannalla voi sydämensä kyllyydestä meloa, suppailla, retkeillä, surffailla ja fatbike-pyöräillä. Huikein hikihelmi on ehdottomasti Seikkailupuisto Huikee, jonka villi kiipeilyrata kohoaa kutsuvasti korkeuksiin. Ei tule muuten tylsää Yyterissä.

10

PowerPark: Alahärmän parasta huvia: PowerPark! Täällä hauskuutta ja hurjastelua on mitoitettu kaikenikäisille hurjapäille Röllin kotina tunnetusta Satumaasta Pohjois-Euroopan nopeimpaan vuoristorataan. Härmän juna-asemalta on ilmainen bussikuljetus huvipuistoon.

11

Turun Seikkailupuisto: Kupittaanpuiston sykkeessä keskellä Turkua on paikka, jossa mielikuvitus saa siivet. Seikkiksessä taiteen ja leikin pariin pääsevät kaikenikäiset ipanat, omatoimisesti tai ohjatun toiminnan parissa. Kastaudu suihkusienen alla ja remua kahluualtaassa tai liikennekaupungissa. Kyllä Turku osaa seikkailuhommat.

12

Launeen perhepuisto: Lähtekää porukalla Lahteen tsekkaamaan suositun Launeen perhepuiston menoa. Suuntaisiko ensimmäisenä tutkimaan minigolf- ja parkour-ratoja vai tutustumaan kotieläinpihan karvaisiin kavereihin? Liikennepuistoon kruisailemaan vai hurjan pitkään liukumäkeen? Koko puisto on täynnä hauskuuksia – ja niin on päiväkin.

13

Luostarinmäki: Nykyajan lapsille ikivanha voi olla täysin uutta. Uteliaalle jälkipolvelle kannattaa esitellä aitoa puutalokorttelin elämää Turussa. Käsityöläisten asuntoihin ja verstaisiin voi kurkata ihan itse ja tutkia, miten sitä onkaan entisaikaan asuttu ja eletty. Onneksi ei menetetty tätä helmeä Turun palossa!

14

Kuralan kylämäki: Tuo naperot Turkuun ja esittele heille aitoa 1950-luvun maalaiskylää ja elävän historian museota. Kuralan Kylämäen maisemissa on asuttu jo rautakaudella, joten pihamaalta voi löytää vaikkapa muinaisen kalmiston. Kesällä Iso-Kohmon talon emäntä häärää arkiaskareiden parissa, joten poiketkaa kurkkaamaan kivaa menoa.

15

Museokeskus Vapriikki: Reissatkaa Tampereelle ja sukeltakaa ritarien huimaan historiaan Museokeskus Vapriikin Ritarit-näyttelyssä. Olivatko keskiajan ritarit todella linnanneitoja pelastavia haarniskoituja hurmureita? Menkää ottamaan selvää. Koristeellisia haarniskoita, tietoa ritarien tiukasta koulutuksesta sekä kiehtovia myyttejä esillä 5.12.2021 asti.