14x Kovin kivat kulttuurivinkit syksylle

Syksyllä voi mennä sieniretken sijaan myös kulttuuriretkelle. Tässä kourallinen kotimaan matkailukohteita, joista kannattaa innostua syksylläkin.

Nyt seuraa paljastus: kotimaanmatkailu ei painu talviunille kesän jälkeen. Lähde syysretken hengessä inspiroitumaan museoista, historiasta, taiteesta ja muista kovin kivoista kulttuurijutuista ympäri Suomen.

1

Tiedekeskus Muisti: Kiinnostaisiko vähän virtuaalisempi museovisiitti? Mikkeliin on avautunut uusi Sodan ja rauhan keskus Muisti, jossa pääsee virtuaalitodellisuuden avulla kokeilemaan syvemmin, millaista oli elää toisen maailmansodan keskellä. Ei muuta kuin elektroninen tunniste kaulaan ja testaamaan.

2

Kemiönsaari:  Syksy tuo saaristoon ihan oman tunnelmansa, joten kannattaa tehdä retki Kemiönsaaren luonto- ja kultturitärppien pariin. Miltä kuulostaisi esimerkiksi majesteettinen Bengtskär, Pohjoismaiden korkein majakka? Tai vaikkapa Örön linnakesaari, jossa näet mm. entisen Venäjän keisarikunnan suurimman tykin? Syksyn väriskaalaa kannattaa suunnata fiilistelemään myös Sagalundin ulkoilmamuseon ja Söderlångvikin kartanon kulttuurimaisemiin.

3

Louhisaaren kartanolinna: Mennyttä maailmaa, kummituksia ja draamaa. Mannerheimin synnyinkoti Askaisissa on huima visiitti myös syksyllä. Syyskuussa kartanolinnan pääsee kokemaan näyttelijä Petri Rajalan esittämän Mannerheim-monologin kautta, ja lokakuussa alkavat jälleen karmivan suositut Louhisaaren kummituskierrokset.

4

Kauttuan Ruukinpuisto: Yksi Suomen arvokkaimmista vanhoista ruukkimiljöistä löytyy Eurasta. Kauttuan Ruukinpuiston kerroksellinen kyläkokonaisuus on idyllinen ilmestys, jonka suunnittelusta on vastannut mm. itse Alvar Aalto. Syyspäivä sujahtaa sukkelaan, kun shoppailee designia, saunoo ja piipahtaa Aallon suunnittelemassa upeassa Terassitalossa.

5

Porin museot: Porilainen museokierros ei ole yhtään pöllömpi päiväretki-idea vaikkapa syyslomaa varten. Aloita vaikka Satakunnan Museosta, jossa saa kurkistaa eri aikakausien elämään pukumuodista ruokakulttuurin ilmiöihin asti. Piipahda sitten valitsemassasi järjestyksessä Rosenlew-museossa, Rakennuskulttuuritalo Toivossa, Luontotalo Arkissa, Porin taidemuseossa sekä Poriginal galleriassa.
 

6

Serlachius-museot: Mänttä-Vilppulan mainiot museoaarteet Gösta ja Gustaf hurmaavassa kartanomiljöössä tarjoavat syksyyn kutkuttavaa kulttuurikoettavaa. Gallen-Kallelan ja muiden klassikkojen ohella saatat ehtiä vielä näkemään kehutun Banksy-näyttelyn, joka on esillä 10.10.2021 asti. P.S. Lippuja saa ostettua myös ovelta, vaikka varauskalenteri näyttäisi punaista.

7

Hanasaari: Miten olisi taideretki Espooseen? Merimaisemilla kuorrutetussa Hanasaaren hienossa Taidepuistossa voi ihailla ympäri vuoden pohjoismaista taidetta ulkoilmassa. Pohjoismaisuus näkyy myös ravintola PLATSin lautasella – ja merimaisemat seuraavat perässä. Jatka siis ihmeessä sinne taidekierroksen jälkeen ja analysoi näkemääsi aterian äärellä. 
 

8

Turun kulttuurikuntoilureitit: Omatoimiset kulttuurikuntoilureitit ovat kätevä tapa tutkia Turun tarinoita ja kulttuurikohteita samalla kun nauttii raikkaasta ulkoilmasta ja ruskasta. Karttoja löytyy eri teemojen mukaan rakkaustarinoista rikoksiin, joten löydä itseäsi kiehtovimmat reitit ja anna Turun viedä.

9

Museokeskus Vapriikki: Monipuolinen museokeskus Tampereen Tammerkosken rannalla ravitsee kulttuurinnälkäisiä loistavilla näyttelyillään, joten ota mono kohti Mansea. Huikea Ritarit-näyttely on esillä vielä joulukuuhun asti, ja samalla lipulla pääsee kätevästi kiertämään kaikki muutkin Vapriikin näyttelyt Suomen Pelimuseosta aina Finlaysonin tehtaan mahtipontiseen tarinaan.

10

Jyväskylä: Jyväskylä on todellinen Alvar Aalto -fanien paratiisi. Kaupungista löytyy jopa 29 upeaa Aalto-kohdetta, joita tutkiessa hujahtaa helposti viikonloppu. Minisyyslomalle Jyväskylässä on kiva yhdistää kulttuurin kaveriksi vähän hemmotteluakin. Ihana yökylävinkki on buukata Revontuli Resortista lasikattoinen iglumajoitus ja tuijotella revontulia suoraan sängystä.

11

WAM: Etkö ehtinyt kesällä Turkuun ja WAMiin? Eipä hätää, ehdit hyvin myös syksymmällä. Wäinö Aaltosen nimikkomuseossa WAMissa saa modernin kuvataiteen helmien lisäksi nauttia niin musiikista, kokeellisista taideprojekteista kuin Café Wäinön herkuistakin. Ihan vaan vinkkinä, että Anu Pentikin huippu Alussa oli siemen -näyttely on esillä vielä 19.9.2021 asti.

12

Oulun museot: Rempseämmän menon ystäville vinkattakoon, että Oulun museoissa ei tarvitse pönöttää vakavana. Lapsetkin tykkäävät, kun on sallittua rellestää menemään! Kierikkikeskuksen muinaisessa kivikylässä voi vaikka kokeilla itse kivikautisia arkiaskareita, ja Tiedekeskus Tietomaassa pääsee haastamaan itsensä aivoista varpaisiin. Muita ihastuksen aiheuttajia: Turkansaaren ulkomuseo, Oulun taidemuseo sekä Pohjois-Pohjanmaan museo.

13

Imatrankoski: Tämä kulttuurikohde on houkutellut aatelisia, taiteilijoita ja synkkämielisiä runoilijoita kotimaasta ja kaukomailta jo 1700-luvulla. Kulttuuriretki Imatran kuohuvan kansallisihmeen kupeeseen on kiva toteuttaa syksyllä, kun koskea ympäröivä puusto loistaa ruskan eri väreissä. P.S. Bongaa kosken rantakallioista Brasilian keisari Pedro II:n 1800-luvulla jättämä tervehdys. 

14

Luostarinmäki: Vanha puutalokortteli on yksi Turun kiehtovimmista historian pilkahduksista, joka esittelee entisaikojen käsityöläisten elämää ja asumista. Luostarinmäki säästyi ihmeen kaupalla vuoden 1827 tulipalolta – ja onneksi! Se on aikamoinen kultakimpale keskellä kaupunkia. Käyhän siis kurkkaamassa, paikka on auki vielä syyskuun loppuun.