18x Karvan verran kivempi kesäreissu koiran kanssa

Kesäreissua pukkaa, mutta entä Musti? Mukaan, totta kai. Katso kuolattavan kivat vinkit ja suunnittele reissu karvakamun kanssa.

Koira on perheenjäsen, joten reissusuunnitelmissa on kiva huomioida, että nelijalkainen ystävä pääsee mukaan. Kotimaa yllättää koiraystävällisyydellään, joten luonnon lisäksi myös kahville ja kulttuuriretkille tassutellaan yhdessä.

Haukuttavan kivaa kulttuuria

1

Wanha Raahe ja saaristo: Nenät ja kuonot kohti Raahea. Kaupungin ikkunalaudoilla on totuttu näkemään muinoin posliinikoiria, joilla ilmoitettiin onko isäntä kotona vai merillä. Ilmankos kaupunki suhtautuu koiravieraisiin niin lempeästi. Kaupungin vanhassa ja värikkäässä puutalokorttelissa on kiva käppäillä, ja majoitustakin löytyy joka tassulle. Tsekkaa Langin Kauppahuone, Majatalo Wanhakulma sekä Katariinan Kamari ja Renkitupa. Koirat nauttivat vesitarjoilusta Kahvila Ruiskuhuoneen terassille sekä Langin Kauppahuoneen piha-alueella. Seikkailun janoon sopii saariretket ja vaikka suppailu.

2

Sammallahdenmäki, Rauma: Sammallahdenmäen pronssikautiset hautaröykkiöt sekä sammaleen ja jäkälän koristelema kalliomaisema kutsuvat kulttuuriretkelle, joten tassua toisen eteen. Aluetta kiertää noin 1,5 km pituinen polku, jonka varrelta löytyy 36 erilaista hautaröykkiötä pronssi- ja rautakaudelta. Kiehtovat kivenmurikat ovat kiva nähtävyys, ja kiinnostavammaksi homma menee kun tutustut alueen kansantarinoihin ja yhteisön hautaustapoihin.

3

Kauttuan Ruukinpuisto, Eura: Vanha ruukkialue tuoksuu kulttuurille jo kaukaa. Alueen suunnittelussa on ollut mukana kuka muukaan kuin Alvar Aalto. Kierrelkää koiran kanssa kerroksellisessa kyläkokonaisuudessa ja ihastelkaa Aallon suunnittelemaa Terassitaloa ulkoapäin. Kauniita rakennuksia riittää kivasti yhteen kesäreissuun.

4

Imatrankoski ja Kruununpuisto, Imatra:  Imatrankosken kuohuvat koskinäytökset, Kruununpuiston kaunis ympäristö ja Vuoksen varren viehättävät reitit sopivat hauvan kanssa matkailuun. Suomen ensimmäinen matkailukohde tarjoaa aimo annoksen kulttuuria ja luontoa yhdellä kertaa. 1700-luvulta asti kuohunut koski aiheuttaa varmasti hyväksyviä hännänheilutuksia. 

5

Kotkan puistot: Komeiden puistojen Kotka on ihana päiväretkikohde koiran kanssa. Mistään peruspuistoista ei ole kyse, vaan astetta erikoisemmista, kuten Sapokan Vesipuisto ja 20-metrinen vesiputous. Eri teemaisia puistoja on kymmenen ja matkaa kertyy viisi kilometriä. Koirat pääsevät juoksemaan vapaana ainakin Katariinan meripuiston koirapuistossa. Yllättikö nälkä? Käykää haukkaamassa haukun kanssa paikalliset perinneherkut possot Kotkan Torilla. Lähialueelta Haminasta ja Loviisasta löytyy lisää kivoja kohteita, joten tänne roadtrip?

6

Ruissalon kansanpuisto, Turku: Pitsihuviloiden täplittämä päiväkävely tammien ja merimaisemien välissä on ihan must. Suunnatkaa siis häntä heiluen Pikku-pukin promenadille. Vastaan tulee rivi 1800-luvun lopun pitsihuviloita jäätelöväreissä sekä taatusti toisiakin hännänheiluttajia, sillä alue on turkulaisten lemppari. Tassutelkaa myös eeppistä Rantapromenadia sekä Ruissalon tammentäyteisiä luontopolkuja.

7

Strömforsin ruukki, Loviisa: Etelän suloisimman ruukkialueen postikorttimaisemissa kelpaa tassutella ja napata Insta-feediin kuolattavan kivoja kuvia. Punaiset ruukkirakennukset, Kymijoen jokimaisemat ja maaseudun luonto on kiva jakaa koirakamun kanssa. Lähistöltä lähtevä luontopolku, Kukuljärven vaellusreitti, on mitä mainioin reippaampaa menoa kaipaavalle koirakolle. 

Murkinaa ja muuta kivaa

8

Aurajoen Låna-veneet, Turku: Låna-veneillä kelpaa lipua pitkin jokea: koira kyytiin ja Aurajoen alajuoksua kohti. Sähkökäyttöiseen piknik-veneeseen mahtuu mukaan Mustin lisäksi myös 2–8 kaksijalkaista kaveria. Vuokraa vene tunniksi tai toiseksi ja maistele Turkua uudesta suunnasta. Ohi vilisevät Jokilaivat, Suomen Joutsen, Turun linna ja muut mainiot maamerkit. Pidä katse koiran paijaamisen ohessa myös tiukasti joessa, ettet törmää turkulaiseen ikoniin, kaupunkilautta Föriin.

9

Konttiravintola Morton, Jyväskylä: Lemmikit toivotetaan tervetulleiksi Jyväskylän leppoisimmalle burgeriterassille. Hyvä niin, sillä kuonoon käyvät ihanat hampparin tuoksut aiheuttavat täysstopin kesken kävelyn. Käy karvakamun kanssa aamulenkin yhteydessä ihanalla aamiaisella tai poikkea burgerille yhteisen päiväkävelyn ohessa. Tätä paikkaa on sitten jatkossa mahdoton ohittaa!

10

Saaronniemi, Turku: Ruissalon Saaronniemi on pulikointia rakastavien koirien pelastus: leirintäalueen yhteydessä on koirien oma uimaranta! Karavaanarikoirille hyviä uutisia: Ruissalo Campingiin ovat koirat tervetulleita ja temuamiseen on kiva koirapuisto. Myös Saaronniemen kärjen kauniit merimaisemat tarjoavat kivaa viilennystä kaksi- sekä nelijalkaisille. Muista kuitenkin, että alueen yleinen uimaranta on koirilta kielletty.

11

Cafe Qwensel & Apteekkimuseo, Turku: Turun Jokirannan pidetyin salaisuus, Café Qwensel, kerää hyväksyviä haukahduksia myös koirapiireissä. Viihtyisällä vanhan ajan sisäpihalla kelpaa kahvitella kunnon pannukahvia pikkuruisesta posliinikupista. Kenties herkullisesta kermakakusta tai vehnäsestä tipahtaa pala pöydän alla kuolaavalle kaverille?

Luontoon – totta kai

12

Ärjänsaari, Kajaani: Onko koirallasi vainukoiran taipumuksia? Lähtekää yhdessä aarrejahtiin Ärjänsaareen, jonne on tarinan mukaan haudattu järvirosvojen saalis, vene täynnä hopeaa. Eipä hätää, jos aarretta ei löydy. Retki rikastuttaa ainakin pitkillä hiekkarannoilla, lentohiekka-alueilla ja muilla jääkauden jäljillä.

13

Rajaseudun luonto ja Tuntemattoman Polku, Kotka–Haminan seutu: Kaakkois-Suomen rajaseudulla riittää retkeiltävää. Ota Musti messiin Salpapolulle, jonka 40 kilometrin reitistä löytyy sopivan mittainen pätkä niin chihuahualle kuin suomenpystykorvalle. Tai poiketkaa Virolahden Tuntemattoman Polulle kertaamaan Tuntematon Sotilas -leffan ikonisia lausahduksia. Nenät ja kuonot kannattaa kääntää välillä yläilmoihin, sillä alue on lintujen lemppari.

14

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto, Muonio: Oletteko koiran kanssa enemmän sporttisia kuin sohvaperunoita? Sitten Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon vaeltamaan. Huiputettavaa on parinkymmen tunturin verran, ja Pallaksen puhdas ilma tekee hyvää kaupunkilaiskeuhkoille. 

15

Koli: Nappaa karvakamustasi kuva Kolin kansallismaisemissa tai luonnostele paperille. Kolin uljaat maisemat ovat vuosien varrella inspiroineet taiteilijoita, joten eikun toimeen. Mutkittelevat vaarat, näkymä Pielisen vesistön yli ja monipuoliset patikointipolut tekevät Kolista ihanan ympäri vuoden.

16

Ruka-Kuusamo: Pohjoinen luonto tarjoaa monenmoista seikkailua, kuten legendaarisen Karhunkierroksen. Pienimmät koirat kannattaa napata välillä kantoreppuun, mikäli koko 80 kilometrin kierros kiinnostelee.  

17

Teijon kansallispuisto, Salo: Teijosta saa koira kuin koira luonnonläheisen kaverin. Teijon kansallispuiston meri-, järvi- ja suomaisemissa patikointi ja eväsleipä maistuu erityisen maukkaalta. Luonnonrauha saa vahdin unohtamaan vartiointivelvollisuudet, ja myös omistajan on helppo vaihtaa vapaalle. 

18

Kemiönsaari, Saaristomeren kansallispuisto: Kemiönsaari ei ole vain yksi saari, vaan 3000 saaren saaristokunta. Osalle saarista pääsee lautoilla, ja myös koirat ovat tervetulleita. Suunnittele saaristoseikkailua hieman etukäteen ja etsi sopivat ruoka- ja majapaikat. Vinkki: Jos koiran kaipuu on kova, mutta omaa karvakamua ei ole, osallistu hurmaavalle husky-vaellukselle! Nämä vaeltajat opastavat parhaille poluille. Saa rapsuttaa!

  • Muista lintujen pesimärauha huhtikuusta heinäkuuhun, ja pidä koira kytkettynä.

  • Ota luontokohteisiin mukaan punkkipihdit sekä pyyhe pesua ja viilennystä varten.

  • Jos helle hellii matkapäivinä, koiraa ei voi jättää hetkeksikään autoon yksin.

  • Muista myös koiran eväät! Tuttu ruoka mukaan, ettei vatsavaivat yllätä.

  • Vettä ja juomakuppi mukaan.

  • Monet hotellit, motellit ja mökit majoittavat mielellään myös karvakamuja, mutta varmista asia aina etukäteen.

  • Koirat ovat tervetulleita useille terasseille, mutta hyvä käytös on kaikille kiva juttu.

  • Kunnon lenkitys ennen matkustusta, niin matka sujuu mukavammin. Tärkeää etenkin pitkillä junamatkoilla.

  • Silmäile maastoa käärmeiden varalta ja tallenna lähimmän eläinlääkärin numero luuriin etukäteen.

  • Kerää jätökset.